Vänrikki Tuovisen tarinat

Minä uskon epäjumaliin

Jumala sitä, jumala tätä, jumala edestä, jumala takaa, jumala istuu, jumala makaa...  ”Tieto” jumalasta on omahyväisyyttä ja typeryyttä – siis kovin inhimillistä. ”Tiedetty” ”jumala” elää ja elämöi ihmismielessä ja on täten varmasti ja vankasti olemassa. Näennäisjumala, epäjumala.

Jumalaan viitataan pronominilla ’hän’ ikään kuin jumala olisi persoona. Latinan ’persona’ tarkoittaa naamiota. Kun höpötän jumalasta, kyse on vain tuosta naamarista. Mitä ehkä on ’personan’ takana tai sen kantajana, siitä vaikenen. Ortodoksit taitavakin puhua salaisesta jumalasta. Jumala ei ole julkkis.

Ranskalais-juutalainen ajattelija Simone Weil kirjoittaa Jumalasta, ”joka on mielikuvituksemme ja ajatuksemme tavoittamattomissa”. ”Mutta me nöyrrymme väärien jumalien edessä.” Epäjumalia jumaloidaan.

’Usko’ lienee sitä, että ihmispolo uskoo omaan käsitykseensä jumalasta ja jopa rakastaa tätä kuvatustaan.  Uskonpuhdistus on välttämätön – ja mahdoton. Tekeepä mieli uskoa väärin.

Päivi Räsäsen käsitys jumalasta karkottaa ja vapahtaa väkeä kirkosta, mutta jumalasta tuon lisensiaatin uskomukset eivät taida kertoa mitään.

Israel ja Isis, juutalainen valtio ja islamilainen kalifaatti, näyttävät jumalakäsityksiltään lähes identtisiltä. Kun ”jumalan valittu kansa” muodostaa roistovaltion, sen vanaveressä seuraa jihadistinen sharia-valtio.  ”Toiset taas menevät kuolemaan väärien profeettojen takia, joissa he virheellisesti näkevät Jumalan”, toteaa Weil.

Lumejumalan voin hyvin kolmesti kieltää. Hilluminen tuon kuvatuksen tiimoilla loukkaa ja häpäisee sitä mitä minä pidän pyhänä – minkä nolottavuudeltaan ja kammottavuudeltaan ehtii.

Jos Jumala on olemassa – eikä vain ”olemassa” – naurattavatko ihmisten jumalakuvatukset häntä tai sitä, vaiko vihastuttavat? 

Melkein tässä alkaa kaivata Jumalaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Jumala on vieläkin monelle kuin puettava vaate tai sisäinen snapsi, jolla tehosteella saadaan jännästi inhimillisyys näyttämään huonolta ja jotenkin ei niin tavoiteltavana. Ollaan nyt vaan ihan ihmisiksi, niin historiasta kumpuavat teennäiset tehosteet jäävät pikku hiljaa historian hämäriin häiritsemästä yksinäistä matkaamme linnunradan ympäri. Galaksin valloitus tehtävämme ei kaipaa mielikuvituskavereita, vaan että ollaan ihmisiksi ;D

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Juuri niin. Jumalattomuus on iloinen asia!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Enimmäkseenhän täällä palvotaan mm. rahaa, urheilua, isänmaata, luontoa tai viinaa...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Israel ja Isis, juutalainen valtio ja islamilainen kalifaatti, näyttävät jumalakäsityksiltään lähes identtisiltä. Kun ”jumalan valittu kansa” muodostaa roistovaltion, sen vanaveressä seuraa jihadistinen sharia-valtio.»

Käsitys Israelista uskonnollisena juutalaisena valtiona voi olla varsin virheellinen. Vaikka juutalaisuus on uskonto, on se ennen kaikkea etninen kulttuuri. Merkittävä osa Israelin juutalaisista on ateisteja - 20% ei usko Jumalan olemassaoloon - noin kolmannes ei usko juutalaisuuden jumalalliseen merkitykseen ja maallisia on noin puolet. Jumalaan uskominen kun ei ole uskonnollisessakaan juutalaisuudessa mikään uskonnollisuuden kriteeri - juutalaisuus on tapauskonto, ei uskouskonto.

Ehkä käsityksemme täkäläisestä kristinuskosta, jossa keskittyminen jumaluskon tärkeyteen on keskeistä, antaa virheellisen kuvan juutalaisuuden luonteesta.

Ks. Sam Harris - Why Don't I Criticize Israel.

Silti on niin, että uskonnollisuus on kasvussa Israelissa. Tämä kehitys voi muuttaa nyt vaa'ankieliasemaa lähellä olevia voimasuhteita merkittävästikin lähivuosina.

Täydennys: Edellä mainitsin yhden tutkimuksen lukemat, jossa 80% israelilaisista uskoo Jumalan olemassaoloon. Kun puhutaan muualla asuvista juutalaisista yleisesti, voi lukema olla paljonkin alhaisempi. Esim. toisen tutkimuksen mukaan 52% amerikanjuutalaisista ei usko Jumalan olemassaoloon.

Toimituksen poiminnat