Vänrikki Tuovisen tarinat

”Radikalisoituminen” välttää radikaalia ajattelua

Lännettynyt maailma koettaa torjua radikalisoitumista. Pitäisiköhän ajatella vähän radikaalimmin?

Radikaali ajattelu on juuriin (latinaksi radix) menevää, alkulähteille etsiytyvää ajattelua. Tämän tähden sitä pidetään normaalista poikkeavana tai ainakin toisinajatteluna. Melko harvinaistakin se on, ja siksikin poikkeavaa. Vähän vaivaakin se vaatinee.

Valtavirta hyljeksii ja vastustaa mielestään liiallista juuriin menevää ajattelua ja haukkuu sitä radikalismiksi. Valtavirta nimittää ”radikalismiin” kallistumista radikalisoitumiseksi, kun kokee mukavuusaluettaan uhattavan.

Mutta voiko ”liiallista” radikaalisuutta edes olla olemassa? Tietenkään ei. Tai kyllä voi – kun arkiajattelija kuvittelee runsaan ajattelun ja lukemisen voivan johtaa hulluuteen. Aina löytyy esimerkki hulluksi tulleesta ajattelijasta. Mutta eiköhän syy mielenterveyden järkkymiseen löydy jostain muualta kuin syyllistymisestä älylliseen toimintaan.

Jotkut musliminuoret – esimerkiksi – ”radikalisoituvat”. Juuriin menevästä ajattelusta ei varmaankaan ole kyse, eikä myöskään ajattelun suuresta määrästä. Pikemminkin kysymys on arkiajattelua syvemmän ajattelun puutteesta – siis siitä samasta kuin lännen valtavirran arkiajattelunkin kohdalla.

Radikalisoitumisen sijasta pitäisi puhua esimerkiksi ihmisen muuttumisesta äärimmäisyyshenkiseksi tai perinpohjaisia muutoksia vaativaksi. Mutta kun arvon valtavirta pelkää ja vastustaa perinpohjaisia (joskus aika välttämättömiäkin) muutoksia, sen on kai sitten käytettävä virheellisesti leimaavia sanoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet oikeassa pohjimmiltaan.

Mutta arkikielessä "radikaalit" ovat sellaisia, jotka vaativat "juuriaan myöten tehtyjä MUUTOKSIA". Toisin sanoen käsitesekaannus on juuri siinä, että "radikaali" voi määritelmällisesti olla hyvin konservatiivinenkin, jos hän perustelee konservatiivisen näkemyksensä "juuria myöten".

Tällaisia käsitehämärtyneisyyksiä on poliitttinen ilmaisukenttä pullollaan. Esimerkiksi "liberaali" on amerikkalaisille äärilaidan republikaaneille suorastaan kirosana, vaikka he jos ketkä edustavat Adam Smithin oppien mukaista vapaata markkinataloutta.

Käyttäjän kaukotuovinen kuva
Kauko Tuovinen

Täysin samaa mieltä: suomalaisessa poliittisessa keskustelussa on konservatiivisuutta, joka on "radikaalia". Viittaan perussuomalaisiin. Mutta juuriin menevä -mielessä radikaalia heidän "argumentointinsa" ei taida olla.

Liberaalisuudessa varmaan pitää erottaa arvoliberalismi ja talousliberalismi. Jyrkimmät ja innokkaimmat talousliberalistit taitavat jo olla anarkisteja, nimittäin oikeistoanarkisteja ja oikeistolibertaristeja.

Toimituksen poiminnat