Vänrikki Tuovisen tarinat

Vakaus voitta vapauden

  • Vaalimainontaa Itä-Suomen yliopistossa
    Vaalimainontaa Itä-Suomen yliopistossa

Totuuttaan toitottava Jeesus provosoi maaherra Pontius Pilatuksen kysymään: ”Mitä on totuus?” Samantapaista udeltakoon vapaudesta.

Tavallisen ihmisen ja valtion vaalimassa asioiden tärkeysjärjestyksessä turvallisuus voittaa totuuden ja vakaus vapauden. Totuus ja vapaus saattavat uhata ja loukata ihmisen itserakasta minää ja rajoittaa valtion voimaa. Totuudentorvet ja vapausintoilijat eivät ole kivoja P. Pilatuksen, V. Putinin eivätkä tyytyväisen keskiluokan mielestä.

Vapaus ja totuus kumajavat virallisissa juhlapuheissa. Mutta oikeasti ne ovat taistelukutsujen ja kapinoitten, yltiöpäitten ja uskalikkojen kumouksellisia arvoja, intohimoja tai patologioita. Vapaustaistelijalle valtio pysyttää patsaan – tai murhaa hänet terroristina. Ja totuudentorvistahan ei tarvitse edes piitata, niin kuin ei totuudestakaan. Vai mitä, Juha Sipilä?

Aina löytyy joku Putin, Recep Tayyip Erdoğan, NSA tai mikä tahansa valtio korostamaan turvallisuutta vapauden ja totuuden kustannuksella. Ja kun kaltaiseni tavallinen oikeistodemari kokee itsensä ja asemansa uhatuksi, hän on valmis tinkimään totuudesta ja omasta vapaudestaan, innokkaasti ja vapaaehtoisesti, ikään kuin syyntakeellisesti ja täydessä ymmärryksessä. Vielä helpompaa ja suorastaan houkuttelevaa on tinkiä joidenkin toisten totuudesta ja vapaudesta, noitten toisten turvallisuudesta puhumattakaan.

Kun markkinat haluavat samanaikaisesti sekä vakautta että vapautta, ne haluavat sääntelyä – ja koettavat tuotteistaa ja kaupallistaa totuuden ja vapauden.

Kovin monen maan ”turvallisuuspalvelu” lisää ihmisten turvattomuutta ja kahlitsee kansan vapautta. ”Usein on turvallisempaa olla kahleissa kuin vapaana”, taisi kirjoittaa Franz Kafka.

Vapaus pelottaa ja ahdistaa, vapaus on liian pakottavaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat