Vänrikki Tuovisen tarinat

Usko pois!

”Mitä on totuus?” uteli eräs Pontius Pilatus tunnetun tarun mukaan pari tuhatta vuotta sitten. Vanhat buddhalaiset olisivat maaherraa ohjeistaneet: ”Älä etsi totuutta, lopeta vain mielipiteiden vaaliminen”.

Mielipiteet taitavatkin olla totuuden tiellä ja esteinä. Niitä on helpompi rakastaa kuin totuutta. Kiva on rakastaa myös uskoaan, uskontoaan ja oikeaa oppiaan. Uskon uskooni, henkilökohtaiseen vakuuttuneisuuteeni.

Mutta uskokin on mielipide, ideologinen oirehyytymä.

Agnostistyyppinen ”en tiedä” -vastaaminen ei vapauta tietämisen taakasta eikä uskomisen tuskasta, mutta se voi olla vapahdus tietämisen ahtaudesta ja uskomisen varmuudesta. Totuus ei liene tietokilpailu. ”Tietämättömyydessä” jokin totuuden este saattaa väistyä vähän syrjemmälle.

Uskoa ei siis pidä niinkään tunnustaa kuin tunnistaa – jotta sitä voisi yrittää vältellä ja kartella. Eikä sitä oikeaa oppia ole. Parempi lienee olla harha- ja vääräoppinen, oppimaton, opiton, poisoppiva. Reformaatio ei riitä – tarvitaan uskostapuhdistus. Usko pois!

Meidän tulee peljätä ja rakastaa totuutta, mukailen Lutheria. Totuus, ja todellisuuskin, taitavatkin olla vähän niin kuin pyhiä asioita, syviä, korkeita ja tavallisesti tavoittamattomia. Mutta tämäpä onkin vain mielipidekirjoitus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat