Vänrikki Tuovisen tarinat

Luther huoritteli naisia

Monien miesten huonosta käytöksestä naisia kohtaan kohistaan, ja aivan oikein. Surkealla suhtautumisella naisiin on pitkät historialliset juuret. Paljastetaanpa tässä yksi.

Katolinen munkki, pappi ja teologi Martin ”Martti” Luther (1483-1546) käytti tavallisista naisista puhuessaan sanaa 'huora'. Tuo tuskin oli tavatonta hänen aikanaan. Nykyään luterilaiset pitävät miestä lähes pyhimyksenä, tietämättä tai välittämättä hänen törkeyksistään.

Tänään jopa jotkut Luther-fanitkin sanoutuvat irti Donald Trumpin ja Harvey Weinsteinin sovinismista, ja parhaat ovat kyenneet vähentämään omaa sovinismiaan.

----

Helsingin Sanomat ja Aamulehti eivät julkaisseet yllä olevaa kirjoitustani. Kansan Uutisten Viikkolehti karsi eräästä kirjoituksestani pois kohdan, jossa kerroin Lutherin huorittelusta. ”Martti” on Suomessa pyhimys, josta saa puhua vain hyvää.

Tietoni Lutherin kielenkäytöstä on peräisin Sini Mikkolan artikkelista Vartija-lehdessä 5-6/2016. Mikkolan kirkkohistorian väitöskirja käsittelee Lutheria.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Mitä meinasit Kauko tehdä Lutherin kanssa. Laitatko uudelleen pannaan?

Juha Hämäläinen

Paavi voisi olla avuksi tässä panna-hommassa. Saisi katolinen kirkko kostonsa 500 vuoden odotuksen jälkeen.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ei paavi halua kostaa luterilaisille. Luterilainen ja katolilainen kirkko ovat lähentyneet toisiaan viime aikoina hyvin paljon. Uskon että jonain päivänä meillä on yksi kristillinen kirkko + ehkäpä herätysliikkeet.

Katolinen kirkko on poistanut Lutherin esiin nostamat epäkohdat toiminnastaan (uudistus alkoi jo Trentonin kokouksessa 1500-luvulla), mutta tietyistä opinkohdista on pidetty kiinni, jotka vieläkin erottaa kirkot toisistaan - Ehtoolliskäsitys ja paavin asema. Meidän täytyy myös muistaa että ajattelutavat olivat 1500-luvulla tyystin erilaisia kuin nykymaailmassa.

Jeesuksen ajatukset olivat hyvin edistyksillisiä ja monta sata vuotta aikaansa edellä ( ehkäpä jopa 2000 vuotta edellä). Jeesus jopa arvosti naisia ja lapsia. "Suurin kaikista on rakkaus" Kun raamatussa puhutaan rakkaudesta ei tarkoiteta tunnetilaa, vaan se on päätös rakastaa lähimmäistä niin kuin itseään. Ei tarvitse pitää ihmisestä mutta häneen pitää suhtautua kunnioittavasti ja nähdä että jokaisessa ihmisessä on Kristuksen kuva.

Käyttäjän kaukotuovinen kuva
Kauko Tuovinen

Paavia en tähän kaipaa, enkä kostoa. Riittäisi, kun madallettaisiin Lutherin jalustaa muutamalla metrillä. Ei ehkä kuitenkaan aivan oikeistodemarien tasolle.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Marttihan oli muutenkin rahvaanpmainen puhuja.Populisti.Olisi voittanut retoriikassaan Timo Soinin 10-0. J.Kärkkäinen olisi hävinnyt kirkaasti juutalaisvihassaan Martille.Deliriumissaan viskeili mustepulloja seinään.

Kovan luokan vihapuhuja ja olisi US:ssa ollut bannissa suurimman osan vuodesta aina.

Ehkäpä noiden seikkojen takia olemmekin luterilasta kansaa. Se resenoi sielumme kanssa parhaiten.

Juha Hämäläinen

Martti ei ollut sovinnainen ihminen. Sellaiset eivät koskaan päädy historiankirjoihin vaan katoavat historian hämärään pian kuoltuaan. On se niin väärin.

Käyttäjän kaukotuovinen kuva
Kauko Tuovinen

Minä en ole "luterilaista kansaa", ei resonoi.

Mutta vihapuheesta olet oikeassa. Humanisti ja filosofi Erich Fromm kirjoitti vuonna 1941 Lutherista ja toisesta "uskonpuhdistajasta" Jean Calvinista: ..."nämä kaksi miestä ovat suurimpia vihaajia mitä historiallisten johtajien ja ainakin uskonnollisten johtajien joukossa koskaan on esiintynyt"...

Irja Askolaa meinaa tulla vähän ikävä. Olisiko ollut vähän huono Lutherin jalanjäljissä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Lutherilla saattoi olla myös kaksisuuntainen mielialahäiriö. Välillä hän oli hyvinkin masentunut, mutta ajoittain kirjoitti ja kirjoitti vuorokausia maanisena. Hän saikin melko paljon aikaan:)

Käyttäjän kaukotuovinen kuva
Kauko Tuovinen

"Sen tähden on nyt iskettävä, kuristettava ja pistettävä kuoliaaksi - salaa ja julkisesti - kuka vain osaa, ja ajateltava, että ei voi olla toista myrkyllisempää, vahingollisempaa, saatanallisempaa kuin kapinallinen ihminen, niin kuin lyödään kuoliaaksi hullu koira: ellet sinä tapa (häntä), niin hän tappaa sinut ja koko maan sinun kanssasi."

Siinä kirjoitti Luther alempien kansankerrosten kapinoinnin nujertamisesta vuonna 1525. "Martti" oli siis myös poliitikko.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Martti oli havainnut ettei Katariina ollutkaan enään neitsyt.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Luther kohteli myös juutalaisia kiivaana miehenä perin rajusti ja julmasti. Tietääkseni Luther poltatti roviolla 3 juutalaista. Ihmekös tuo, juutalaiset kavalsivat Jeesuksen ja Lutherille Jeesuksen murhaaminen varmaankin riitti perusteeksi.

Juutalaisia vihattiin ja kadehdittiin kautta vuosisatojen Saksassa. Katolinen kirkko oli siihen itse paljolti syyllinen, sillä se kielsi saksalaisilta rahan lainaamisen. Ilmeisesti se oli katolisen kirkon mielestä synti. Juutalaisille (vääräuskoisina?) rahan lainaaminen sallittiin, josta taas seurasi se, että juutalaiset rikastuivat, joka taas herätti saksalaisissa kateuden. Hitler ja natsit käyttivät tätä vanhaa vihaa ja kateutta myös taitavasti hyväkseen.

Mika Sarivaara-Satta

Rahan lainaaminen oli sallittua kenelle vain, mutta koron perintä ei, joten juutalaiset hieman sovelsivat Raamatun sanaa ja määrittelivät koron perinnän olevan kiellettyä vain juutalaisten kesken. Osaltaan juutalaisviha liittyi heidän rooliinsa eurooppalaisten kauppaamisessa orjiksi muslimeille.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Aivan oikein ja hyvä ja tarpeellinen täydennys, josta sinulle Mika kiitos. Kyse oli tietysti katolisen kirkon saksalaisilta kieltämästä koron perinnästä. Se minullakin itse asiassa oli mielessä.

Katolisella kirkolla oli Euroopassa aikoinaan hyvin hyvin paljon valtaa ihan Suomea myöten. Niin paljon, että jopa maan mainio professorimme Matti Klinge nimitti näin jälkikäteen katolista kirkkoa oman aikansa EU:ksi.

Käyttäjän kaukotuovinen kuva
Kauko Tuovinen

"Se joka pystyy varastamaan ja ryöstämään julkisesti, saa kulkea turvassa ja vapaana eikä kukaan käy häntä rankaisemaan. Päälle päätteeksi hän vaatii vielä kunnioitustakin."

Tuo on pätkä M. Lutherin Isosta katekismuksesta. En tiedä, onko tähtäin juutalaisissa vai nallewahlrooseissa.

Kai muistamme, että Jeesus oli kuollessaan juutalainen ja Luther katolinen?

Toimituksen poiminnat