Vänrikki Tuovisen tarinat

Oi kaunis Kekkonen

Kekkosesta on viime aikoina ollut radiossa ja televisiossa ansiokkaita ohjelmia. Lisään rikan rokkaan pränttäämällä tähän alle runon. Se on nähtävästi kirjoitettu vuoden 1968 presidentinvaalien jälkeen ja julkaistu ehkä Parnassossa.

 

Runon kirjoittaja Juhani Ruotsalo (1950-2017) oli erinomainen kirjoittaja, 1970-luvulla nuortaistolaisten johtohahmoja ja myöhemmin mm. kirjallisuuskriitikko.

 

 

 

Juhani Ruotsalo

 

       jälkeen vaalien

 

Oi kaunis Kekkonen

sinä kahden tasavallan kuningas

sinä joka nouset aamuisin idästä

ja lasket sinne illalla

       kun se on punainen

 

sinä lastemme turva ja lehmäimme lohtu

lapin faarao ja pohjolan vetreä messias

missä vain kuljetkin siellä vanhat vaimot

hymyilevät ja hampaattomat lapset kukittavat toisiaan

oi sinä joka olet meidät pelastanut

       armahda meitä

 

anna meille kanavia ja anna meille meidän...

anna meidän enetä ja lisääntyä

ja anna meille ajatuksiasi jotta voimme niitä tutkia

lukea ja opiskella

sillä sinun on valtakunta voima ja kunnia

       elinajaksesi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Juhani Ruotsalo on siis ollut tuon runon kirjoittaessaan alle parikymppinen nuortaistolaisuuden ytimeen matkalla ollut vasemmistolaisvisionääri.

Mikä on saanut nuorukaisen kirjoittamaan tuollaisen pläjäyksen.. aito Kekkos-hurmioko?
Vai onko teksti kapinallisen opiskelijanuoren satiiria Kekkos-kultin vahvistaessa otettaan?

Runon kirjoittamisvuonna (jos se on 1968) oli poliittisessa ilmapiirissä ristiriitaisia tunteita NL-imperialismin johdosta. Taistolaisten pokka mahtoi olla koetuksella siinä missä muidenkin.

Jopa sodan käynyt jermu Mauno Koivisto koki elokuun -68 tapahtumat syvän liikutuksen vallassa:
"Demokratian tavoitteen tärkeyttä ja Neuvostoliiton uhkaa kuvaa hyvin Koiviston lausahdus jo Tšekkoslovakian miehityksestä 1968: "Itkin niin, etten tietä nähnyt."

Käyttäjän kaukotuovinen kuva
Kauko Tuovinen

"Juhani Ruotsalo on siis ollut tuon runon kirjoittaessaan alle parikymppinen nuortaistolaisuuden ytimeen matkalla ollut vasemmistolaisvisionääri."

Muuten kyllä, mutta nuortaistolaisuus kehkeytyi vasta vähän myöhemmin.

Ruotsalo taisi muuten kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa yhden vuoden valioaineista. Minä pikkuisen uumoilen, että tässä "oodissa" on mukana ironiaa.

Luulen, että runo on julkaistu ennen elokuuta 1968. (Vielä 1968 moni tuleva taistolainen vastusti Tšekkoslovakian miehitystä.)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

SKP:n oppositio syntyi 1960-luvun puolivälissä ja todennäköisesti nuorukainen Ruotsalo jo silloin seurasi tarkasti poliittista kehitystä. Kirjoitinkin, että Ruotsalo oli po. runon kirjoittaessaan matkalla (tulevan) nuortaistolaisuuden ytimeen.

Mutta joka tapauksessa vuotta 1968 sanotaan hulluksi vuodeksi Euroopassa. Myös Suomi sai osansa. Maamme oli pahasti rähmällään, elimme Finnlandisierung-aikaa ja stalinistit ynnä taistolaiset juhlivat varsinkin opiskelijapolitiikan näyttämöllä.

En muista kuulleeni Juhani Ruotsalosta juuri mitään. Hän saattoi parhaaseen taistolaisaikaan olla jopa yksi liikkeen "susloveista". Älykäs veikko varmasti. Mutta eiköhän tuossa Kekkos-oodissa sentään ole hyvinkin paljon (kokonaan?) ironiaa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Missähän muuten viipyy Satu Hassin, Tarja Halosen, Erkki Tuomiojan, Nalle Wahlroosin etc etc. tehokas katuminen heidän 1970-luvulla tekemistään röyhkeistä rötöksistä laillista yhteiskuntaa ja itsenäisyytemme puolustajia vastaan. :)

Toimituksen poiminnat