Vänrikki Tuovisen tarinat

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen sisällissota 1918

Kortteja Turun sotavankilasta v.1918

Sain tässä käsiini mielenkiintoisen korttierän, jonka punainen vanki on kirjoittanut Turun sotavankilasta veljelleen syksyllä 1918.

Aika vaikeselkoista luettavaa, koska pienelle kortille on pitänyt saad paljon asiaa.

Kovasti hän toivoo paketteja ja vaatteita, ja osassa myös valittelee sairastuneensa.

Mielenkiintoisin kohta yhdessä kortissa oli, kun mies kirjoitti, että heille on ehdotettu vapaaehtoisesti siirtymistä Saksaan. Hän ei aikonut siihen suostua, jollei pakoteta.

100 vuotta sisällissodasta.

Vuoden 1918 sodan olen aina sisäistänyt sisällissodaksi en vapaussodaksi. Ihmettelen miksi en ole aiemmin lukenut siitä yhtään kirjaa.

Kuulin Jari Järvelän haastattelun ja kiinnostuin hänen uudesta kirjastaan Kosken kahta puolta. Kuvaus sisällissodan ajasta hänen mummojensa muistoina Vammalasta jossa koski erotti valkoisten ja punaisten kannattajat.

Kirjan takalehti ilmoittaa, että kerrotaan 7 vuotiaan pojan kahdesta kesäpäivästä Vammalan mummoloissa vuonna 1977.  Todetaan, että tarinan kertoo mummoista, mutta on kuitenkin fiktiota.

Sadan vuoden taakka

100 vuotta sitten käydystä sisällissodasta ja sen seurauksista on tänä vuonna kirjoitettu tietokirjoja ja lehtiartikkeleita pilvin pimein, mutta odotusten vastaisesti fiktiot ovat jääneet vain muutamaan, joista itse olen kirjoittanut romaanin Silmästä silmään. Romaani keskittyy itsenäisyyden alkuaikoihin ja valaisee niitä synkkiä varjoja, joita sisällissota myrkyllisine jälkiselvittelyineen työntää yhä vahvasti suomalaiseen mielenlaatuun. Esittelen sitä estottomasti, koska se vastaa niin monen tarpeeseen perehtyä suomalaisen sielunmaiseman keskeisiin vaikuttimiin fiktion keinoin.

Köyhälistövirsi julistettiin pannaan

Kirkko poisti vuonna 1986 virsikirjastaan virren 440, josta oli tullut työväenlaulu ja köyhälistövirsi. Punaiset olivat laulaneet sitä työväentalojen kokouksissa, sisällissodan teloitusmontun reunalla ja punavankileireillä.

”Nyt viekas vilppi täällä / on noussut kunniaan, / on valhe vallan päällä / ja vääryys voimissaan. / Ei kuulla kurjan ääntä / ja köyhää sorretaan, / ja lainkin rikkaat vääntää / vääryyttä puoltamaan.”

Pohjalaisten mediakahakka?

Jaksaako joku vielä kiivailla vuoden 1918 tapahtumien, sisällissodan, nimestä? Jos jaksaa, aineksia kiistelylle tarjoaa professori Seppo Hentilä uudessa kirjassaan (Pitkät varjot - muistamisen historia ja politiikka, Siltala 2018).

Hentilän kirja on yhteenveto sisällissodan aiheuttamista jälkijäristyksistä, ja sen tilasi alun perin Kalevi Sorsa -säätiö. Tilaajalla saattaa olla jonkin verran vaikutusta kirjan painotuksiin ja näkökulmiin.

Sitkeän Sandran sisällissota

Heidi Köngäs on kirjoittanut inhorealistisen kurjuuden kuvauksen siitä, millainen oli Suomi sata vuotta sitten (Heidi Köngäs: Sandra, Otava 2017). Näkökulma vuoden 1918 sisällissotaan on punakaartilaisen vaimon, Sandran, ja hänen läheistensa surkea tilanne kotirintamalla.

Eletään Pohjois-Hämeessä Ylä-Väärin kylässä, kahden rintaman välissä. Taistellaan leivästä ja olemassaolosta.

Saako Suomi 100 -juhlakuvasto lyödä mynttiä 'lahtarit aloitti!' -narratiivilla?

Poisvedetyn Suomi 100 -teloituskolikon parempi kääntöpuoliskokaan ei riitä tekemään siitä kelvollista muistuttamaan ja juhlistamaan kokonaisosuvasti itsenäisyytemme ajan alkuvuosista, kansalaissodasta selviytymisestä sekä Suomen kansakunnan ja demokraattisen valtion rakentamisesta ja muotoutumisesta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä