Vänrikki Tuovisen tarinat

Kaikki blogit puheenaiheesta Euroopan keskuspankin elvytysyritykset

Milloin keskuspankkien elvytyskupla puhkeaa?

 

Finanssikriisin (USA:n Subprime-kriisi ja Eurokriisi, 2008) seurauksena kansainväliset keskuspankit, kuten EKP ja FED, ovat pudottaneet ohjauskorot lähelle nollaa ja suorittaneet rahapoliittista kevennystä (QE). Nämä määrältään ja kestoltaan täysin ennennäkemättömät elvytystoimet ovat synnyttäneet valtavia arvostuskuplia eri varallisuuslajeihin kuten bondeihin, asuntoihin (USA, Ruotsi, Kiina) ja osakkeisiin. Ne ovat myös entisestään vain pahentaneet yksityistä ja julkista velkaantuneisuutta.

HELIKOPTERIRAHA

Tämän talouskriisin myötä on aina tasaisin väliajoin kuultu helikopterirahasta elvytyksen nimissä. Vastaavasti on kuultu useita kommentteja sitä vastaan. Mitä oikeastaan on helikopteriraha ja voisiko siitä oikeasti olla apua nykyiseen tilanteeseen?

EKP:n jekkurahoitus

Vaalityössä voi oppia.

Viime lauantaina Uudenmaan perussuomalaisten vaaliteltalle Espoon Selloon astella rämähti (savolainen ilmaus - tarkoittaa yllättäen) puheenjohtaja Timo Soini.

Juotiin siinä lumimyräkässä kahvia; yleisen turinan ja yhteisen rupattelun lomassa Timo kertoi uutisen, joka yllätti minutkin.

**

Kyse on EKP:n aloittamasta superelvytyksestä. Yksinkertaisesti siitä, että EKP ostaa joka viikko 60 miljardin euron edestä obligaatioita markkinoilta. Rahaa palaa tässä operaatiossa yhteensä 1140 miljardia euroa ja se jatkuu syyskuuhun 2016 saakka. 

EKP järjestää pelimerkkejä pörssipelureille

Euroopan keskuspankin uuden massiivisen rahoitusohjelman toivotaan käynnistävän EMU-maissa investointeja ja kääntävän hintakehityksen inflatoriseksi. Kun kyse on oli biljoonan eli tuhannen miljardin euron ohjelmasta, omaisuusarvojen keinotekoisessa paisuttamisessa ollaan siirtymässä eurooppalaisittain kokonaan uudenlaiselle tasolle. EKP on luvannut osoittaa joka ikinen kuukausi 60 miljardia euroa valtionlainojen ostamiseen jopa puolentoista vuoden ajan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä