Vänrikki Tuovisen tarinat

Kaikki blogit puheenaiheesta Hirvi

Ampukaa hirvet, pelastakaa maapallo

Suomessa asuu 300 000 lehmää. Suomessa asuu myös yli 100 000 hirveä. Nekin ovat märehtijöitä. Metaanin lisäksi lehmät tuottavat maitoa. Hirvet tuottavat metaanin isäksi vahinkoa metsätaloudelle. Amerikkalaiset ratkaisivat oman märehtijäongelmansa jo yli 200 vuotta sitten. Olisiko meidän aika luopua hirvistä?

 

Susikannan elpyminen oli luonnonsuojelun yllätysvoitto

Korvatunturin eteläpuolella sijaitseva Helsingin yliopiston Värriön tutkimusasema on toiminut jo yli 50 vuoden ajan. Aseman perusti 1967 nuori yliopistotutkija, myöhemmin Oulun yliopiston professorina toiminut Erkki ”Susi” Pulliainen. Lempinimensä mukaisesti Pulliainen on suurpetotutkija, intohimoisin ja tuotteliain riista-alan tiedemies Suomessa, minkä ala tuntee.

Hirven näivetystauti on nyt Suomessa

Hirven näivetystaudin löytyminen Kuhmosta kuolleesta hirvestä on otettava erittäin vakavasti. Uutista on pelätty kauan ja nyt se on seuranamme. Tämän asian kanssa joudumme elämään Suomessa hyvin kauan.

Toivottavasti kyse ei ole leviävästä asiasta.​ Eli se voi olla joko tarttuvaa tai sitten vanhan kuolevan eläimen tilanne. Näyte on yhä Englannissa tutkimuksissa. Odotetaan tietoa.

Kannatan aikaistetun hirvenpyynnin laajennusta

Hirvenpyynnin aikarajoihin on näillä näkymin tulossa muutoksia. Aikaistettu hirvenpyynti laajentuisi nykyisen alueen eli Ylä-Lapin lisäksi myös Keski-Lapin kuntiin. Mielestäni myös syyskuun alun metsästys tulisi olla mahdollista koko Lapissa, kuten Lapin alueellinen riistaneuvostokin on esittänyt.

Aikaistettu hirvenmetsästys on ulotettava koko Lappiin ja poronhoitoalueelle

Vuosina 2010-2012 järjestettiin kokeilu aikaistetusta hirvenmetsästyksestä Enontekiön, Inarin, Muonion ja Utsjoen riistanhoitoyhdistysten alueella, jolloin hirveä voitiin metsästää 1.9.-20.9. ja 11.10.-31.11. välisenä aikana. Metsästyksen aikaistamista perusteltiin Lapin muusta maasta selkeästi poikkeavilla luonnonolosuhteilla, jotka vaikeuttivat metsästystä loppuvuodesta. Ennen rykimää eli kiimaa saaliiksi saatujen hirvien liha on myös huomattavasti maukkaampaa kuin kiiman jälkeen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä