Vänrikki Tuovisen tarinat

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansankirkko

Etnisesti luterilainen vai entisesti luterilainen?

Olemme olleet perinteisesti luterilainen maa. Tähän liittyvät muutokset tapahtuivat nopeasti. Kustaa Vaasa ratkaisi rahapulmiaan vaihtamalla maamme katolisesta luterilaiseksi. Luterilainen kirkko toisaalta hallitsi myös ihmisten lisääntymistä; Naimalupa saatiin rippikoulu käymällä. Sittemmin kirkko on yrittänyt irtautua tästä perinteestä korostamalla että luterilaisuus on maamme perinne. Ja se on tässä yhteydessä yrittänyt katkaista perinnettä itseensä selittämällä että tosiasiassa maassamme ei ole valtionkirkkoa tai valtakirkkoa vaan kansankirkko.

Aidosti aviossa!

Kesäkuisena päivänä 1982 istuin kaalikääryleannoksen ääressä työpaikkani ruokalassa. Kesäkandi, ikää 21 vuotta – elämä edessä, tukka takana, odotukset korkealla.

Ruokalan poikki lonksutteli puuavokkailla hyvin määrätietoinen, komearaaminen mies. No niin, totesin itsekseni, tästä otetaan selvää! Työpaikkaromanssihan siitä syntyi, vaikka voittoon pääsikin ehkä väsyttämällä. Edellisestä suhteesta irtautuneen miehen vapaudenkaipuu oli vahva.

Elokuussa muutimme yhteen. Pian ostimme Helsingin asematunnelin kultasepänliikkeestä kihlat.   

Siltä se näyttää kun kirkosta katsoo

"Nykyinen institutionaalinen uskonto repii itseään kappaleiksi ulkoapäin ja luhistuu samalla sisältäpäin."
(John Spong)

Kirkon sitouduttava noudattamaan lakia aina – ei vain "lähtökohtaisesti"

Edellisen hallituksen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) aiheutti vuonna 2013 kohun pitämällä kansanlähetyspäivillä puheen, jonka tulkittiin tarkoittaneen raamatun olevan lain yläpuolella. Räsänen otti puheessaan voimakkaasti kantaa myös aborttia vastaan. Puhe aiheutti laaja paheksuntaa ja eropiikin kirkosta.

Presidentin siunaamaa vuotta!

Presidentti Sauli Niinistö toivotti uudenvuodenpuheessaan siunauksen. Tämä on hänen tapansa. Kansankirkkoamme edustava facebookryhmä "Kirkko Suomessa" ilmoitti uuden vuoden kunniaksi, että "Presidentti Sauli Niinistö kertoi tänään uudenvuodenpuheessa miten hän iloitsee vapaaehtoistyöstä sekä siitä, miten halu auttaa lähimmäisiä on lisääntynyt kaikkien Suomen vaikeuksien edessä. Samoin kuin presidentti toivotti Jumalan siunausta, myös Suomen ev.-lut.

Öky

Iltalehti laittoi näkyvästi lööppeihin piispa Simo Peuran virka-asunnosta. Sen on kerrottu olevan Lapuan kallein. Oikeutuksena on se, että muita sopivia tiloja ei ole. Ja että asuntoa käytetään myös edustamiseen "Kirkon Keskusrahaston Lujatalo Oy:ltä ostama koti on piispan virka-asunto, joka toimii sekä yksityiskotina että edustustilana." Tämä on tietenkin prameaa ja varmasti myös verotuksellisesti ovelaa.

Tiellä olijat ja tieltä tulijat

Katsellessani uutisia ja niihin liittyviä keskusteluja, sattui mieleeni sellainen että eräällä tiellä Damaskokseen eräs Saul Tarsolainen kaatui kovasti päänsä satuttaen hevosen selästä. Tai jotain ylevämpää heille jotka ovat minua vähemmän pinnallisia. Pian tämä samainen herra, nyt uuden supersankari-identiteetin tapaisen kehittäneenä, karkasi kaupungista nimeltä Damaskos. Pakeni ja ryhtyi maankiertäjäksi, pois kotimaastaan. Meni vesiteitse Kreikkaan ja vastaavaa.

Kasteen poispesuun reagoiminen

En ollut "Taiteiden yössä". Kuitenkin sain tietooni että Jape Lovénin johtama vapaa-ajattelijoiden ryhmä oli suorittanut kasteenpoispesurituaaleja. Vapaaehtoiset saivat siis kastellun pään ja tämän kerrottiin olevan kasteen poispesu. "Kyseessä on interaktiivinen performanssi, jossa halukkailla on mahdollisuus osallistua symboliseen kasteenpesuun."

Tasavallan kansankirkko (ja tunnustuksettomat vihreät kristityt)

"Aurinkopihan päiväkodin lapset pääsivät kuitenkin näkemään piispansauvan koko pituudessaan. Piispa esitteli sitä heille sen jälkeen kun lapset olivat laulaneet vaarin sauvasta."
(Hämeen sanomat, "Piispa esitteli sauvaansa päiväkotilapsille Rengossa")

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä